Ünnepekre
Hérák Dorttya 2008.03.24. 18:15
Avagy hogyan kerüljük el a gyomorrontást és a felesleges hízást?
Mindenki jól tudja, hogyha itt vannak az ünnepek, akkor finomabbnál finomabb ételek készülnek, hogy az érkező és ünneplő emberek ezzel is megteremtsék a hangulatot. Ha pedig már az ízletes ételeknél tartunk, akkor kinek ne jutna eszébe végig kóstolni az összes kirakott finomságot? És aztán, ha már dugig ettük magunkat fogjuk a hasunkat, vagy rosszabb esetben ágyba kényszerülünk, esetleg a wc-re futkosunk. Az is megeshet, hogy semmit sem veszünk észre, csak amikor napokkal később felállunk a mérlegre figyelünk fel arra, hogy bizony az némileg többet mutat mint kellene.
Hogy mindezt elkerüljük, nem árt, ha megfontolunk néhány jó tanácsot!
Gyomorrontás elkerülésére:
-
Ne együnk mindent össze! Vagyis kerüljük a nem összeillő ételeket! Például hiába hívogat a tavaszi káposztasaláta, utána nem érdemes még madártejet is enni! Célszerű mérlegelni, hogy melyiket szeretnénk inkább.
-
Ne együk pukkadásig magunkat, mert csúnya vége lehet. Egyrészt igen kellemetlen a feszítő érzés, másrészt könnyen lehet, hogy amit megettünk hamarosan viszont látjuk. Tehát ha mindent meg akarunk kóstolni, akkor csak kicsi adagokat együnk, és figyeljünk arra, hogy ne keverjük! (Lásd előző pont!)
-
Együnk lassan! Fontos, hogy hagyjunk időt arra, hogy a gyomrunk elegendő mennyiségű gyomornedvevet termeljen, így jobban megemésztődik a táplálék. Ezzel is csökkenthetjük a gyomorrontás kialakulásának esélyét.
-
Ha alkoholt fogyasztunk, figyeljünk arra, hogy mértékkel tegyük! Bár tény, hogy az alkohol némileg segíti az emésztést, de mértéktelen fogyasztása, már nem kedvező hatású. Itt kell megemlíteni egy apróságot: sokan végigkóstolnak sokféle italt. Nem ajánlott. Ebből is gondok lehetnek. Figyeljünk a típusokra, de lehetőleg maradjunk egy fajtánál.
-
Figyeljünk arra is, hogy észben tartsuk esetleges allergiánkat, érzékenységünket! Még ilyen különleges alkalmakkor se vetemedjünk arra, hogy most az egyszer megengedjük magunknak annak az ételnek a fogyasztását, melyről amúgy is tudjuk, hogy bajunk lehet tőle!
Hérák Dorottya
|