Fészekrakó Egyesület
Hasznosságok
 
Logónk

 

Kattints a képre a teljes mérethez!

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Miért legyek tag?
 
Bemutatkozunk
 


 

Tagjaink olyan halasi családos emberek, akiknek életében a családjuk a legfontosabb. Akik nyitottak egymás felé, akik  szeretnének, és akarnak javítani a környezetükön.

 

A honlapunkat azért hoztuk létre, hogy másoknak is megmutatkozzunk: ilyenek vagyunk, ezt csináljuk, ez a véleményünk.

 

 

Ha tetszünk, és szeretnél Te is közénk tartozni, a Borókában megtalálsz minket.

De addig is: használd ezt az oldalt, böngéssz, mondj véleményt.

 

Azért van!

 
Baba klubunk
 
Programok
 
Noe levelek
 
Gyermekekről felnőtteknek
 
Gyerekszoba
 
Táplálkozás
 
Családbarát fórum

A Családbarát Fórum értékelése

 

 

 

November 21-én, szerdán 5 órai kezdettel tartottuk a Családbarát Fórumunkat.

 

Az előzmények: idén nyár végén fogalmaztuk meg, hogy családbarát városban szeretnénk élni. Egy nyílt levélben tettük közzé kívánságunkat, a Halasi Tükör hasábjain. Annak érdekében, hogy ne csak a saját véleményünket képviseljük, szeptemberben létrehoztunk egy kérdőívet e témában. Október folyamán minden általános iskolába és óvodába vittünk belőle, s a pedagógusok segítségével 1000 darabot ki is osztottunk. Nagy izgalommal vártuk: vajon hány kitöltött ívet dobnak be a gyűjtődobozainkba? A szétosztott kérdőívek fele visszaérkezett! Ez nagyon pozitív fogadtatásra vall! A kérdőívek összegzése után elkészítettük a „problémafát és célfát”, s megszülettek az immár széles nyilvánosság segítségével megfogalmazott javaslataink. Ezek ismertetése történt meg a nyilvános fórumon, ahol a megjelentek hozzá is szóltak az elhangzottakhoz – ezzel is segítve nekünk.

 

A fórum: Meghívtuk és vártuk a város valamennyi e témában illetékes vezetőjét: városvezetők, intézményvezetők, képviselők, családsegítő szolgálat vezetője, gyermekjóléti szolgálat vezetője, rendőrkapitány, valamint a kérdőívet kitöltő családok közül mindazokat, akik különjelezték felénk: szívesen eljönnek személyesen is.

 

Az elhangzottak rövid ismertetése: a városban mintegy 500 családtól érkeztek vissza hozzánk a válaszok. Nagyrészük házasságban él, két gyermeket nevel és családi házban él. Véleményük szerint az ideális családbarát városban sok jó játszótér van, gaz-és parlagfű mentes terek vannak, a gyermekintézményekben a törvényeknek megfelelően 25 fő alatti csoportok vannak, az óvodákban két szakképzett óvónő dolgozik minden csoportban, a munkahelyteremtés és azok megtartása a város által támogatott, a részmunkaidős foglalkoztatást város támogatja, a hivatalok nyitva tartása a családok ritmusához igazodik. A családok véleménye szerint Kiskunhalason a legrosszabb állapotban az utak és a járdák vannak; a munkahelyteremtés igen gyenge és nagy szükség lenne rá; kevés a jó minőségű játszótér, kevés a bölcsődei férőhely; a hivatalok nyitva tartása nem ideális; lehetne több jó minőségű szabadidős program és több sportolási lehetőség.

 

Javaslataink:

 

A)    Ami nem kerül pénzbe:

 

·        A hivatalok nyitva tartása igazodjon jobban a családok igényeihez: heti egy alkalommal legyen hosszabb ügyfélfogadási idő.

·        A város támogassa és propagálja (a város által finanszírozott média segítségével!) a részmunkaidős munkavállalást: az iparűzési adóból adjon kedvezményt annak a vállalkozónak, aki 4 vagy 6 órában foglalkoztat munkavállalókat. Látszólag ez pénzbevétel kiesést okoz, de ha végig gondolják, hogy ezzel több édesanya dolgozhatna, kevesebb gyermek lenne az intézményekben, kevesebben szorulnának segélyre, akkor máris látszik, hogy ez a döntés NEM KERÜL PÉNZBE

·        Az iskolák előtt és körül rendőr vagy polgárőr segítse a közlekedést.

  

·        A különböző szervezetek által megszervezésre kerülő kulturális és egyéb programok a mainál rendszeresebb és hatékonyabb propagálása. Erre kiváló kezdeményezés volt a Pavilon című ingyenes újság, de a Halas Tv és Halasi Tükör is felvállalhatná ezt a szerepet az eddigieknél szervezettebben és megbízhatóbban.

·        A városban zajló sporttevékenységek arányosabb támogatása: a tömegsport népszerűsítése legyen az első ezek között!

·        Azon helyi rendelet szigorú betartatása, miszerint a szórakozóhelyek este tíz óra után nem tarthatnak nyitva.

·        Az ebrendelet szigorú betartatása a kutyagumi mennyiségének csökkentése érdekében.

 

B)     Ami aránylag kevés pénzbe kerül:

 

·        A város támogassa és szorgalmazza a lakótelepek házai közti üres, jelenleg elhanyagolt terek lakóközösségek általi kiépítését: épüljenek játékterek, sportpályák úgy, hogy az ott lakók is részesei legyenek a megvalósulásnak és az állagmegóvásnak. Ezzel nem csak a tereink szépülnek, a gyermekek mozgás lehetősége növekszik, de a lakóközösségek kohéziója is megnő – márpedig a társadalmi kohézió gazdasági erővé válik!

·        A város hozzon létre ún. inkubátorházakat azok számára, akik vállalkozni szeretnének. Támogassa és ismertesse a pályázati és egyéb lehetőségeket. Így is támogassa a munkahelyek létrejöttét és azok megtartását.

·        Támogassa a helyi kisvállalkozókat. A kis és középvállalkozások foglalkoztatják a munkavállalók zömét!

·        Elvárjuk, hogy az óvodákban és az iskolákban tartsa be a törvény által előírt létszám és egyéb követelményeket. Tudomásunk szerint ez jelenleg nem teljesül 100%-ban. Ne a gyerekeken spóroljon Kiskunhalas!

·        Az iskolákban legyen szabadidő szervező. Legyen az természetes,hogy az iskolai szünetekben van hova vinni és engedni a gyerekeinket.

·        Minden iskolában legyen és maradjon napközi ellátás. Nincsen alternatívája, nem teheti meg Kiskunhalas, hogy megszünteti, vagy akárcsak összevonja ezt az ellátást!

·        A pályázati lehetőségek kihasználásánál figyeljen arra, hogy a fontos ügyekre maradjon elegendő pénz: mit érünk még csodálatosabb, búvópatakos főtérrel, ha a gyerekeink ellátásáról nem tudunk gondoskodni???

·        A közterületeken legyen nyilvános WC.

·        A meglévő játszótereket tisztán és jó állapotban kell tartani: homokot cserélni, stb.

 

 

C)    Ami sok pénzbe kerül, de akkor is elmondjuk:

 

  • Az utak állapota rossz. A járdáké is. Babakocsival vagy tolókocsival közlekedni nehéz.
  • Kevés a városban a védett biciklis út, pedig szerencsére nagyon sokan közlekednek kerékpárral. Főleg gyerekek. Miattuk IS sürgős és fontos a kerékpárosok védelme.
  • A városban a bölcsődei férőhelyek száma nagyon kevés, jó lenne még több.

 

D) Mindezeken túl vannak olyan pozitív jelek is a városban, amelyek bíztatóak e témában. 

     Nem szeretnénk ezeket sem elhallgatni, de a hiányosságok súlya a válaszadók körében még nagyobb, mint a      

     jó dolgok érzékelése. És persze tudjuk azt is, hogy nagyon sok rajtunk, itt élő embereken múlik! Épp ezért

     szerveztük meg a fórumot.

 

 vissza a főoldalra

 
NOE


A képre kattintva eljutsz a www.noe.hu-ra

 
Bannerek 

 
Kiskunhalas
 
 
naptár
2021. Szeptember
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
<<   >>
 
Nulla Hulladék
 
 
Zöld sarok
 
Számláló
Indulás: 2006-03-12
 

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?