Fészekrakó Egyesület
Hasznosságok
 
Logónk

 

Kattints a képre a teljes mérethez!

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Miért legyek tag?
 
Bemutatkozunk
 


 

Tagjaink olyan halasi családos emberek, akiknek életében a családjuk a legfontosabb. Akik nyitottak egymás felé, akik  szeretnének, és akarnak javítani a környezetükön.

 

A honlapunkat azért hoztuk létre, hogy másoknak is megmutatkozzunk: ilyenek vagyunk, ezt csináljuk, ez a véleményünk.

 

 

Ha tetszünk, és szeretnél Te is közénk tartozni, a Borókában megtalálsz minket.

De addig is: használd ezt az oldalt, böngéssz, mondj véleményt.

 

Azért van!

 
Baba klubunk
 
Programok
 
Noe levelek
 
Gyermekekről felnőtteknek
 
Gyerekszoba
 
Táplálkozás
 
Napenergia

Napunk ajándéka

Azokat az energiaforrásokat nevezzük megújulóknak, amelyek folytonosan újratermelődnek, tehát kimeríthetetlenek. Ilyenek a nap-, szél-, a víz-, a geotermikus energia és a biomassza. A megújuló energia a fosszilis energiaforrásokkal szemben hosszú távon jelent megoldást az emberiség energiaszükségleteinek kielégítésére, hiszen folytonosan, vagy bizonyos gyakorisággal fordul elő a természetben.A Nap sugárzásából nyerhető energiát több ezer éve ismeri az emberiség. A Nap sugárzó teljesítményének a Földet érő része körülbelül 173 x 1012 kW, amely több ezerszerese az emberiség jelenlegi energiaigényének. Évente olyan mennyiségű energia érkezik a Napból a Földre, amennyit 60 milliárd tonna kőolaj elégetésével nyernénk. Ha ennek csak egy százalékát hasznosítanánk, csupán 5 százalékos hatékonysággal, akkor a világon minden ember annyi energiát fogyaszthatna, mint ma egy amerikai állampolgár.

Magyarország adottságai

Magyarországon a napsugárzási viszonyok kedvezőbbek, mint az európai átlag (a napsütéses órák száma 2100-2300 óra/év). Jelenleg azonban adottságainkat nem használjuk ki kellőképpen.

Napenergia-hasznosítás

A napenergia felhasználásának legelterjedtebb területeit két fő csoportba sorolhatjuk, ezek a passzív- és az aktív napenergia-hasznosítás.

Passzív napenergia-hasznosítás

A napenergia passzív hasznosításával külön kiegészítő eszköz igénybevétele nélkül lehetséges a napenergiát épületek futésére használni, például megfelelo tájolással, üvegezéssel, hatékony szigeteléssel.

A passzív szoláris építészet a napenergia-felhasználás legeredményesebb és legkevesebb beruházást igénylő területe.

Mit kell figyelembe venni az épület tervezésénél, építésénél?

* Hatékony szigetelés

* Megfelelő tájolás - Pl. déli tájolású nagy ablakokat kell beépíteni, a kisebb hoigényu helyiségeket (pl. eloszoba, WC, kamra) a ház északi részében kell kialakítani.

* Az épületek szerkezete minél nagyobb hőtároló kapacitással rendelkezzen

Aktív napenergia-hasznosítás

1) Termikus (napkollektor)

2) Fotovillamos (napelem)

Fotovillamos rendszer

Fotovillamos celláknak nevezzük azokat a berendezéseket, amelyek a napfényt közvetlenül elektromos árammá alakítják át. A legelterjedtebb napelemek hatásfoka 11-13%. Habár a napelem használata Magyarországon a vezetékes árammal ellátott épületek számára még drága, az 50000 villamos árammal el nem látott tanya számára már gazdaságos.

A napkollektor

A síkkollektor olyan berendezés, amely a Nap sugárzó energiáját hővé alakítja, amit használati melegvíz előállítására, medencék vizének melegítésére és lakóházak fűtés-kiegészítésére használhatunk. A napenergia összegyűjtése mindig egy úgynevezett abszorber réteg segítségével történik, amely elnyeli és a továbbító közegnek (fagyálló folyadék) átadja a beeső napenergiát, amelyen keresztül eljut az energia a felhasználóhoz.

A használati melegvíz (HMV) termelő napkollektoros rendszer elemei

A rendszer főbb elemei a kollektor, a solar bojler, a keringető szivattyú, a tágulási tartály, a vezérlés, a rézcsővezeték és a hőszigetelés.

A használati melegvíz termelő napkollektoros rendszer működése

Borús időben:

A szolár kör szerves része a hagyományos melegvizes rendszer, ami lehet gáz-, vagy villanybojler. A rendszer vezérlése folyamatosan méri a melegvíz hőmérsékletét és amennyiben a napenergia nem tudja előállítani a megfelelő hőmérsékletet, bekapcsolja a hagyományos rendszert. A napsütéses téli napokon a szolár kör előmelegíti a vizet, ezzel is energia megtakarítást eredményezve.

Télen:

A hőcserélőben és a kollektorban fagyálló folyadék kering, ezért a rendszer egészéves működése biztosított. A fagyálló folyadék biológiailag ártalmatlan összetételű, ami szabályos működés mellett nem kerülhet a melegvízbe. A fagyálló folyadék használata azért is előnyös, mert nincs probléma a vízkövesedéssel.

A melegvíz tárolása:

A tároló nagysága a vízfogyasztás mértékétől és a beépített kollektor nagyságától függ. A leggyakoribb megoldás, hogy egy négytagú család melegvíz ellátását, kb. 4 m2 kollektorfelülettel és 200 l melegvíztárolóval oldják meg. Erre alkalmas egy hagyományos villanybojler, amely átalakítható szolár bojlerré.

A napkollektor elhelyezése

A kollektor minden tetőre felszerelhető, de saját lábakon álló külső állványra is rögzíthető. A napkollektor ideális dőlésszöge 30-60o között van, egész éves üzem esetén kb. 43o.A napkollektort az északi féltekén déli irányba kell tájolni.

Energiamegtakarítás

Átlagos magyar család energiaköltség-megoszlása

Fűtés: 54%

Közlekedés: 26%

Melegvíz: 11%

Főzés, hűtés: 5%

Kisgépek: 2%

Világítás 2%

Összesen: 100%

Megfigyelhetjük, hogy a fűtés és a melegvíz felhasználás az összes felhasználásban 65%-ot képvisel. Éves átlagban egy négytagú család használati melegvíz igényének kb. 60-70%-a készülhet napenergia felhasználásával. Ehhez 4-8 m2 napkollektor-felületre van szükség.

Költségek

Nagyon sok múlik azon, hogy milyen áron szerezzük be az elemeket, és mennyire szeretünk barkácsolni. Meglévő bojler felhasználása, illetve "kalákás kollektor-építés" esetén a befektetési költség akár felére is csökkenhet. Ennek megfelelően a befektetési költség függ a beruházási költségektől, a melegvíz használatának a mértékétől és a folyamatosan emelkedő energiaáraktól. Ezeket figyelembe véve a beruházás 3-15 év alatt térül meg.

Élettartam, karbantartás

A teljes rendszer 20 éven keresztül probléma nélkül üzemel, ezt követően az elöregedett részek cseréjével, karbantartással, még hosszú időre biztosítani lehet a működését.

A kalákás kollektor-gyártás("Csináld magad!")

Magyarországon létezik egy kollektorépítő hálózat, melyet társadalmi szervezetek irányítanak. Ingyenes szakmai segítségükkel anyagáron összeszerelhetjük mi magunk a napkollektort. Így megtakaríthatjuk a speciális szerszámkészletet és a magas munkadíjat. A résztvevők egy hétvégén meg tudnak építeni két darab (3,6-4 m2) kollektort, amivel egy négytagú család melegvíz szükségletének 60-70%-a megoldható. A kalákás kollektorépítéssel kapcsolatban kérjük keresse tanácsadónkat, vagy tekintse meg a www.fenntarthato.hu portált.

Kapcsolat a meglévő rendszerrel

Minden szabályozható hagyományos rendszer kiegészíthető napkollektorral. Az újonnan kialakításra kerülő napkollektoros rendszernél is feltétlenül szükséges egy rásegítő berendezés (villanybojler, gázkazán, stb.).

A napenergia-felhasználás előnyei

* Csökken a környezetszennyezés, ezért javul a lakosság egészségi állapota, így csökkennek az egészségügyi kiadások.

* 1 m2 napkollektor évente kivált:

o 75 liter tüzelőolajat (HTO)

o 200 kg széndioxidot (CO2)

o 2,5 kg kéndioxidot (SO2)

* A napkollektoros rendszer a legbiztonságosabb melegítő berendezés.

* Az ország energiahordozó-importja csökken, így javul a gazdasági helyzet.

* Új munkahelyek teremtése.

* A turizmus növekszik a tisztább környezet következtében.

* Megoldható a villamoshálózattól távol eső területek gazdaságos energia-ellátása.

* Minimálisak a működtetési költségek.

Forrás: Ökoszolgálat Alapítvány

 
NOE


A képre kattintva eljutsz a www.noe.hu-ra

 
Bannerek 

 
Kiskunhalas
 
 
naptár
2021. Szeptember
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
<<   >>
 
Nulla Hulladék
 
 
Zöld sarok
 
Számláló
Indulás: 2006-03-12
 

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?