Fészekrakó Egyesület
Hasznosságok
 
Logónk

 

Kattints a képre a teljes mérethez!

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Miért legyek tag?
 
Bemutatkozunk
 


 

Tagjaink olyan halasi családos emberek, akiknek életében a családjuk a legfontosabb. Akik nyitottak egymás felé, akik  szeretnének, és akarnak javítani a környezetükön.

 

A honlapunkat azért hoztuk létre, hogy másoknak is megmutatkozzunk: ilyenek vagyunk, ezt csináljuk, ez a véleményünk.

 

 

Ha tetszünk, és szeretnél Te is közénk tartozni, a Borókában megtalálsz minket.

De addig is: használd ezt az oldalt, böngéssz, mondj véleményt.

 

Azért van!

 
Baba klubunk
 
Programok
 
Noe levelek
 
Gyermekekről felnőtteknek
 
Gyerekszoba
 
Táplálkozás
 
Tisztítás

Elsődleges feladat a megelőzés*
A lakás tisztántartásának alapelve: a megelőzés jobb, mint a "gyógyítás".

* A tisztaság előfeltétele a rend. Kevesebb holmit könnyebb rendben tartani, Ne őrizgessünk felesleges kacatokat.

* Családtagjainkat és barátainkat kérjük meg arra, hogy vegyék le cipőjüket, ha belépnek a lakásba. Kisgyermekeinkről már az előszobában vegyük le a játszóruhát. Ezzel elérhetjük, hogy a padló, a szőnyegek tovább maradnak tisztán. *

Ha gyakrabban csinálunk "kis" takarítást, megelőzhetjük a drasztikus vegyszerek használatát. Ha pl. mindennap kitöröljük a mosdót, kádat, WC-t, akkor nincs szükség vízkőoldószerek használatára.

* Lakásod kialakításában legyen fontos szempont, hogy könnyen, környezetbarát módon lehessen tisztán tartani. *

Kertes házban a kerti utak, járda, a kert kialakítása is nagyban befolyásolja, hogy mennyi koszt hordunk be magunkkal a lakásba. Az ügyesen kialakított növényzet jelentős mennyiségű port tud megkötni a ház körül. Fontos, hogy a bejáratnál megfelelő lábtörlőt, sárkaparót helyezzünk el. *

Könnyen tisztán tarthatóak a természetes kőburkolatok, a hajópadló, parketta. A padlószőnyeg nem ajánlott, mivel nehezen tisztítható, megköti a port, jó búvóhelye a poratkáknak. A hagyományos szőnyegek könnyebben tisztán tarthatóak, részesítsük előnyben a természetes anyagúakat, elsősorban a gyapjút, mivel az nem köti meg a port, szemben a műszálas szőnyegekkel. Praktikusak a rongyszőnyegek, amelyek már nagyon esztétikus kivitelben kaphatók és gépben is moshatók. Célszerű a függönyöket és más lakástextíliákat is természetes anyagokból választani, ezek tovább megőrzik minőségüket és lassabban koszolódnak el. *

Ha szúnyoghálóval szereled fel az ablakokat és ajtókat, megkímél a legyektől és a légypiszoktól. *

A konyhában a szag- és páraelszívó csökkenti a zsíros lerakódásokat.


Géppel vagy kézzel?A takarítást végezhetjük gépek segítségével vagy kézzel. Mindkét típus lehet mechanikus és vegyi jellegű, vagy a kettő kombinációja. Napjainkban megfigyelhető, hogy egyre nagyobb teret hódít a vegyszeres és a vegyszeres gépi tisztítás. Ez a folyamat azzal magyarázható, hogy egyre jobban ellustulunk és jobb szeretjük a "piszkos" munkát a vegyszerekre és a gépekre hagyni. Ez oda vezet, hogy a kelleténél sokkal több villamos energiát és kemikáliát használunk.

A gépi tisztítás előnye, hogy vannak gépek, amelyek vegyszer nélkül, mechanikusan tisztítanak, pl. a forgókefés szőnyegtisztító vagy a forró gőzös tisztítás (gőzborotva), amely vegyszer nélkül oldja le a zsírt. Ide tartozik még a minden háztartásban megtalálható porszívó, vagy az egyre nagyobb tért hódító takarítógépek is. Abban az esetben érdemes gépi tisztítást használnunk, ha ezzel vegyszert tudunk kiváltani. Bizonyos munkáknál, ahol elkerülhetetlen a vegyszerek alkalmazása, célszerűbb lehet gépekkel dolgozni, mivel így elkerülhetjük a vegyi anyagokkal való közvetlen érintkezést. Ilyen például a szőnyeg-, vagy kárpittisztítógép, amely kifújja a vegyszert, megköti a szennyeződést majd visszaszívja azt a berendezésbe. Nagyobb felületek takarításánál is létjogosult a gépek alkalmazása. Egy kis lakásban azonban géppel nehezebb hozzáférni a dolgokhoz.

A gépek ésszerű használata:

* Csak akkor használjuk, amikor valóban szükséges.

* Arra használjuk, amire való.

* Csak az előírt szereket használjuk hozzá és csak az előírt mennyiségben, mivel a takarítás hatékonysága nem javul, a berendezést vagy a tisztított felületet viszont károsíthatja.

* Vásároljunk olyan porszívót ,amely textilporzsákkal is használható, ezt időnként ki kell mosni, viszont nem keletkezik hulladék, nem kell tartanunk a kiszakadástól.A kézi tisztítás legnagyobb előnye, hogy mind a mai napig kézzel, illetve kézi eszközökkel lehet a legalaposabb és leghatékonyabb takarítást elvégezni. Mindemellett nem fogyaszt elektromos áramot és rendszerint kevesebb vegyszerre van szükség.

Ablakot, tükröt

Legkönnyebben forró, ecetes vízzel tisztíthatunk. Ha kevés denaturált szeszt teszünk az ablakmosó vízbe, portaszító réteget képez. Konyhában az ablakra rakódott zsíros szennyeződést langyos, mosogatószeres vízzel távolítsuk el

Csempéről vagy csaptelepekről A vízkőlerakódásokat ecetes vízzel távolíthatjuk el.


Bútorápolásnál

Természetes alapanyagú textíliát alkalmazzunk, pl. pamutot, gyapjút, vagy az elektrosztatikusság elvén működő műanyag portalanító eszközt, pl. "műanyagtollseprűt". A bútorápolószerek közül részesítsük előnyben a természetes viasz alapanyagú szereket, úgy sem találtak még fel a célnak megfelelőbb anyagokat. Kiváló "bútorápolószer" a meleg tejbe mártott vászondarabka. A bútoron keletkezett karcolásokat világos színű fán félbevágott mogyoróbéllel, sötét faanyagon dióbéllel dörzsöljük be. A vízfoltokat étolaj és 70 %-os alkohol 1:1 arányú keverékével kezeljük. A bársonyhuzatot nedves szarvasbőrrel, szálirányban haladva tisztítsuk. A bőrkárpitot cipőkrémmel, tojásfehérjével vagy nyers tejjel kenjük be.

Portörlés

Puha ronggyal vagy moppal, partvissal, söprűvel. Ezekből is használjuk a természetes alapanyagúakat, pl. lószőrpartvist.

Felmosás

Portalanítani elég tiszta vízzel, vegyszert használni csak zsíros szennyeződésnél, pl. konyhában szükséges. Általános le- és felmosószer: egy liter forró vízhez három evőkanál mosószóda. Padló vízkőtelenítés ritkán a fürdőszobában lehet szükséges, ecetes vízzel. Bánjunk takarékosan a vízzel, hasznosítsuk újra. Pl. ha kisbaba van a családban az ő fürdővize alkalmas a felmosásra, vagy gyűjtsük össze a mosógép utolsó öblítővizét.

Lemosás

Általános lemosószer, de erősen szennyezett felületek tisztítására: is alkalmas, ha egy liter forró vízben feloldunk egy evőkanál mosószódát.

Súrolás súrolókefével

Manapság már csak az erős szennyeződések eltávolítására, pl. járólapfugáknál, kerti járdán alkalmazzuk.

Levegőtisztítás

Alapvető megoldás a rendszeres szellőztetés. Kellemes illatot érhetünk el ha illóolajat párologtatunk vagy ha potpourrit helyezünk el a lakás több pontján. Konyhában jó szolgálatot tehet a szagelszívó. A kellemetlen szagú gázokat egy gyufa elégetésével is megszüntethetjük.

Szennyes tárgyak áztatása

Az "idő" helyettesítheti a vegyszert, a hőt és az erőteljes súrolást is! Lúgos vízben, például mosószódában való egy órás áztatás során a szennyeződés nagy része fellazul. Szennyes edények, tárgyak áztatásához 15 liter vízhez kb. 1-2 evőkanál mosószódát adjunk.

Általános mosogatáshoz

Sőt leégett edények mosogatásához: 5 liter forró vízben egy evőkanál mosószódát oldjunk fel.Jó tanácsok összefoglalása

 

* Alakítsuk könnyen tisztíthatóvá környezetünket, tartsunk rendet házunk táján.

* Ne gyűjtsünk és ne tároljunk felesleges kacatokat.

* Vezéreljen a "gyakrabban, kevesebbet" elv a takarításban.

* Vegyszereket, gépeket csak akkor használjunk, amikor valóban szükséges.

* Csak az előírt szereket használjuk és csak az előírt mennyiségben, mivel nagyobb mennyiségű vegyszer felhasználásával a takarítás hatékonysága nem javul, a tisztított felületet és a környezetet viszont károsíthatja.

* A tisztítás hatékonysága növelhető áztatással. Áztatáshoz mosószódát használj!

* Használjunk természetes szereket, textíliákat.

* A tisztítószerek vegyszerek. Soha ne felejtsük ezeket gyermekek számára elérhető helyen!

* Forrás: Ökoszolgálat Alapítvány

 

vissza a cikk elejére

 
NOE


A képre kattintva eljutsz a www.noe.hu-ra

 
Bannerek 

 
Kiskunhalas
 
 
naptár
2021. Szeptember
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
<<   >>
 
Nulla Hulladék
 
 
Zöld sarok
 
Számláló
Indulás: 2006-03-12
 

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?