Témák : Mivel ösztönöznek cigarettázásra? |
Mivel ösztönöznek cigarettázásra?
Világgazdaság 2006.10.02. 14:58
Egyes dohányvállalatok különböző rákkeltő édesítőkkel próbálnak újabb vásárlókat szerezni maguknak - állítja a Food and Chemical Toxicology című szaklap
A szaklap szerint ez nem csak az újabb fogyasztók megszerzése miatt aggályos, hanem azért is, mert az édesítőszerek - szilvalé, juharszirup, méz, mesterséges édesítők - közül több is növelheti a dohányzókra leselkedő rákveszélyt.
A tanulmány az öt nagy nemzetközi dohánycég - a British American Tobacco, a Philip Morris, az RJ Reynolds Tobacco Company, a Gallaher és a Japan Tobacco International - gyakorlatát vizsgálta, az adatokat a vállalatok honlapjáról szerezve be. "A cukor hozzáadása legkevesebb kétféleképpen növelheti a dohány használatát: egyfelől semlegesíti a cigifüst erős ízét, (...) másfelől az édes íz és a karamellizálódó cukor aromáját elsősorban a felnőtt kezdő dohányosok elfogadják" - fogalmaznak a szakértők.
A cukorszint növelése mérgezőbbé teszi a dohányfüstöt. Beismernek és tagadnak "Komoly fenntartásaink vannak a kellemesebb ízűvé tett cigarettákhoz hozzáadott adalékanyagok és hozzávalók mennyisége miatt" - fogalmazott Deborah Arnott, az Action on Smoking and Health igazgatója. A British American Tobacco Tudományos és Szabvány részlegének vezetője, Chris Proctor elismerte, hogy cukrot adnak termékeikhez, ugyanakkor tagadta, hogy ez dohányzásra bátorítaná a fiatalokat. (Inforádió)
|