Témák : Mivel etessük gyermekünket? |
Mivel etessük gyermekünket?
2006.03.28. 22:10
A legjobb a saját készítésű, friss étel. Neki is!
Állag: Olyan állagú ételt adjunk, amivel szerencsésen megbirkózik. Normális dolog, ha alkalmanként emésztetlen ételmaradékot találunk a gyermek pelenkájában, de ha ez rendszeres, akkor térjünk vissza egy kis időre még a pépes ételekhez. A gyermek étele legyen nedvdús és könnyen nyelhető. Az áttört, pépes, vagdalt ételt felengedhetjük forralt vízzel, anyatejjel, tápszerrel, az étel levével (ha nincs megsózva), gyümölcslével vagy joghurttal (hat hónapos kortól). Hőfok: Az ételt mindig hűtsük langyosra. Új ételhez szoktatás: Minden egyes új étellel külön kínáljuk meg a gyermeket, és hagyjunk ki egy napot, mielőtt újra adnánk neki belőle, hogy lássuk, mint reagál rá. Amennyiben hasmenést, rosszullétet, kiütést okoz, jó néhány napig ne kínáljuk vele újra. Ízesítés: Ne használjunk fűszert, a só károsíthatja a fiatal vesét, és a gyermek egyébként is az enyhe ízeket kedveli. Ami kerülendő: Legalább négy hónapos korig kerüljünk mindent, ami sós, magas zsírtartalmú vagy erősen fűszerezett, tehát nem ajánlatos a szalámi, szalonna, sózott hal, sűrített tej és tejszín. Mézet legalább egyéves koráig ne adjunk a gyermeknek. 4-6 hónap között Állag: Adjunk félfolyós, csomómentes pürét. Elkészítés: * gondosan hámozzunk, * vágjuk ki a csutkát és a szárat, * főzzük az ételt pépesre vagy törjük át szitán. Adhatunk borsót, tököt, jól megfőzött zöldbabot. 6-8 hónap között Állag: Az ételeket vagdalva vagy őrölve, folyadék, vagy joghurt hozzáadásával. Kínáljuk a gyermeket nyers zöldségdarabkákkal. Gyümölcs/főzelék elkészítése: * gondosan hámozzunk, * dobjuk el a csutkát, * törjük át vagy őröljük. Hús/hal elkészítése: * vágjuk le a zsírt, bőrt, * grillezzük vagy főzzük, * csontozzuk ki gondosan, * vagdaljuk apróra. Egyéb adható ételek: máj, sajt, túró, főtt tojás, gabonaneműek, paszternák, karalábé, tök, cékla, paradicsom, édes kukorica, szárított sárgabarack áztatva. Ami kerülendő: keksz, sütemény, fagylalt, édes tészta, zsírban sült ételek. 8-9 hónaposnak Állag: Szoktassuk a gyermeket a darabosabb ételekhez. Sokféle ennivalót adjunk a gyermek kezébe. Gyümölcs/főzelék elkészítése: * gondosan hámozzuk, * dobjuk el a csutkát, szárakat, * ha nyers, szeljük hosszú darabokra vagy reszeljük, * ha főtt, vágjuk össze vagy törjük át, de hagyjunk benne darabokat. Hús/hal elkészítése: * vágjuk le a zsírt, * süssük roston, pároljuk * vagy főzzük vízben, darabosra vagdaljuk Egyéb alkalmas ételek: pirítós, vörös hús, házilag készült étel 10-12 hónaposnak Állag: A gyermek már úgyszólván mindent eszik, amit a család, csak fel kell neki vágni harapásnyi falatokra. Változatlanul kerüljük a főzésnél a sót. Főzelék/gyümölcs elkészítése: * gondosan hámozzuk, * dobjuk el a csutkát, szárakat, * főzzük gőzben. Egyéb alkalmas ételek: sertéshús (ha jól meg van főzve), erősebb ízű zöldségek, pl. káposzta, zöldpaprika, paradicsom (a héját húzzák le). Ami kerülendő: fűszeres, zsíros vagy sós ételek, cukros ételek, gyümölcsszörpök.
|