Témák : Tehéntej-allergia |
Tehéntej-allergia
2006.03.28. 22:11
Csecsemőkorban vagy kisgyerekkorban leggyakrabban a tehéntej-allergiával találkozunk. Ennek oka, hogy tehéntejjel készülnek az ételek, italok. Előfordulhat, hogy az anya kizárólag szoptatja a csecsemőjét, de jelentkeznek a tünetek, mert az allergizáló komponensek átjutnak az anyatejbe. A tejallergia súlyosságát befolyásolja a csecsemő életkora.
Tünetek Gyomor- és bélrendszeri panaszok, bőrkiütések, légúti tünetek. Kezelése A diétát beszéljük meg a kezelőorvossal, illetve dietetikussal. Ha egy mód van rá, anyatejjel tápláljunk. Az anyatejjel táplált tehéntej-allergiás csecsemő étkezésénél figyelni kell a tejfehérje napi adagját, ami 1,5-2 dl tehéntej mennyiséget jelent. Ha nem tudjuk anyatejjel táplálni a csecsemőt, de bizonyított, hogy tehéntej-allergiás, 6 hónaposnál idősebb korban szójatápszert adhatunk, amelyet mindig a kezelőorvos ajánlatára és általa megszabott mennyiségben kaphat. Szigorú diéta az idősebb gyerekeknél Az élelmianyagokat gondosan válasszuk meg, ne tartalmazzanak tejszármazékot, tejfehérjét, tejsavót, tejport, laktózt. Mit adhatunk a csecsemőknek? Ha már nem csak anyatejet vagy tápszert ehetnek, akkor az üzletekben kapható bébiételeket, de kizárólag azt, amelyek nem tartalmaznak tehéntejet. Ha az anya otthon főz, a főzeléket vízzel kell elkészíteni. A kész tápszert megfelelő arányban lehet a kész főzelékbe tenni. Ha már akkora a gyerek, hogy kenyeret is fogyaszthat (1 éves kortól), kizárólag vizes zsemlét, házi-kenyeret, félbarna, félfehér kenyeret adhatunk pékáruként. Amit nem adhatunk: Kalács, kuglóf, kifli és más pékáru. A házilag sütött kalács tej nélkül készüljön, ilyenkor vízzel futtatjuk fel az élesztőt. Csak növényi eredetű margarint lehet használni a sütéshez, főzéshez és szendvicskészítéshez. Felvágott vásárlásakor el kell olvasni az összetételt, és ha nincs feltüntetve tejszármazék, akkor adható, de ha nem vagyunk biztosak, akkor ajánlatos a dietetikussal megbeszélni. Nem szabad adni: Kecsketejet, tehéntejet, tehéntejből készült sajtot, túrót, joghurtot, kefirt, Túró Rudit, pudingot, krémsajtot, juhtúrót, juhsajtot és semmiféle tejből készült élelmi anyagot. Pudingot tej helyett vízzel készítsünk ugyanúgy, mintha tejjel készülne. Nagyobb gyereknek marhahúst, borjúhúst. Adhatunk: Csirkét, pulykát, sertést.
|