Felfüggesztetnék az ételszínezékek használatát
NOL cikke nyomán 2008.06.18. 21:34
Az egészség- és fogyasztóvédők arra kérik az uniós egészségügyi biztost, függessze fel azoknak az élelmiszer-színezékeknek a forgalmazását, amelyekről azt tartják, hogy hiperaktivitást és figyelemzavart okozhat a gyerekeknél.
A fogyasztóvédők szerint a kifogásolt adalékok veszélyesek lehetnek a gyermekekre Felhívással fordult az unió egészségügyi biztosához, Androulla Vassiliouhoz 12 uniós tagország 42 fogyasztóvédelmi, egészségügyi és szülői szervezete, köztük a magyar Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE), azt kérve: függessze fel az unióban hat ételszínezék és egy tartósítószer használatát. Dacára ugyanis, hogy a hét adalékanyagról egy brit tanulmány megállapította, hogy összefüggés lehet a fogyasztása és a gyerekeknél egyre gyakrabban jelentkező hiperaktivitás és figyelemzavar között, az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (EFSA) a közelmúltban mégsem javasolta, hogy bármilyen lépést tegyenek ügyben - akár csak szigorítsák a hét adalékanyag elfogadható napi beviteli mennyiségére (ADI) vonatkozó szabványokat.
Pedig a brit Food Standars Agency's (FSA) Southampton tanulmánya szerint a jelenleg érvényes határértékeknél jóval kisebb mennyiségek mellett is kialakulhatnak a fenti betegségek. Így például a vizsgálat szerint a szokásos, az egészségügyi határértékekre vonatkozó kísérleteknél használt dózisokhoz képest is kisebb mennyiségeknél is kimutatható volt az egészségromlás.
Másrészt könnyen lehet, hogy a gyerekek jóval többet fogyasztanak ezekből az adalékanyagokból, mint amit az FSA tanulmányában kísérleti alapnak vett - állapította meg egy másik elemzés 1020, ottani kiskereskedelemben kapható élelmiszer összetételének vizsgálata nyomán. Bár az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (EFSA) elismerte, hogy vizsgálatok eredményei helytállóak, úgy ítélte meg, hogy nincs szükség további intézkedésekre. A fogyasztóvédők éles kritikája szerint az EFSA véleménye tökéletesen ellentétes azokkal a fennkölt célokkal is, amelyek miatt a szervezetet létrehozták, például a hivatal figyelmen kívül hagyja a kötelező elővigyázatosság elvét.
Persze mint a legtöbb fogyasztói kérdésben, itt is a vásárlók mondhatják ki a végső döntést. Miután nyugati közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a túlnyomó többség elutasítja a problémás színezőanyagok jelenlétét Európa-szerte, az ipar is mozgolódni látszik, legalábbis számos élelmiszergyártó és kereskedő jelezte, hogy átdolgozzák a termékeik összetételét. Igaz, az Európai Unió Élelmiszer-ipari Konföderációjának (CIAA) honlapján egyelőre nem találni erről szóló állásfoglalást.
A színezékek lecserélése elvileg nem jelent különösebb problémát: Dömölki Lívia, az OFE élelmiszer-szakértője is leszögezi: a vitatott hat színezék könnyedén behelyettesíthető. Nem így viszont a nátrium-benzoát, amely a legtöbb üdítőital tartósítószere. Dömölki Lívia szerint a piacon nem ismert más, behelyettesíthető alapanyag. A szakértő elmondta: az OFE egyelőre az egészségügyi uniós biztos döntésére vár, és utána döntenek arról, hogy milyen további lépéseket tesznek az ügyben.
A most "hírbe hozott" adalékanyagokkal kapcsolatos probléma egyébként részben igaz a különféle "E" jelzetű adalékanyagok jó részére is: nem igazán tudni róluk, hogy hosszú távon milyen hatást gyakorolnak a szervezetre. Bár a napi bevihető határérték meghatározásakor a toxikológusok-sejtbiológusok többszörösen "túlbiztosítják" magukat, az adalékanyagoktól a dietetikusok mégis húzódoznak. Dömölki Lívia szerint az egyes élelmiszer-adalékról leginkább csak évtizedes problémamentes használat után lehet biztosan kijelenteni, hogy az nem ártalmas az egészségre - mint például a sütőpor.
Másrészt kiszámíthatatlan, hogy a különféle, a szervezetben felgyülemlő adalékanyagok hogyan erősítik fel egymás hatását - ételszínezékből is, tartósítószerből is több mint negyven anyag van forgalomban -, ráadásul, mivel az adalékanyagok több termékben vannak egyszerre jelen, így képtelenség az egyes személyekre lebontani, hogy voltaképpen ki mennyit fogyaszt el belőle.
A kifogásolt adalékok
- E102 (citromsárga)
- E104 (kinolinsárga)
- E110 (narancssárga)
- E122 (vörös)
- E124 (vörös)
- E129 (vörös)
- E211 nátrium-benzoát
- Forrás: OFE, http://www.nol.hu/cikk/495686/
|