Fészekrakó Egyesület
Hasznosságok
 
Logónk

 

Kattints a képre a teljes mérethez!

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Miért legyek tag?
 
Bemutatkozunk
 


 

Tagjaink olyan halasi családos emberek, akiknek életében a családjuk a legfontosabb. Akik nyitottak egymás felé, akik  szeretnének, és akarnak javítani a környezetükön.

 

A honlapunkat azért hoztuk létre, hogy másoknak is megmutatkozzunk: ilyenek vagyunk, ezt csináljuk, ez a véleményünk.

 

 

Ha tetszünk, és szeretnél Te is közénk tartozni, a Borókában megtalálsz minket.

De addig is: használd ezt az oldalt, böngéssz, mondj véleményt.

 

Azért van!

 
Baba klubunk
 
Programok
 
Noe levelek
 
Gyermekekről felnőtteknek
 
Gyerekszoba
 
Táplálkozás
 
Hírek, amelyek minket is érintenek
Hírek, amelyek minket is érintenek : Tudástár az agyunkban

Tudástár az agyunkban

Jutka  2008.05.02. 12:09

Nem is tudom, hogy manapság kell-e még az iskolákban memoritereket tanulni, nekem még kellett, más kérdés, hogy már egyáltalán nem emlékszem rájuk. Ezzel szemben az apukám még ma is felmondja oroszul (!) Tatjana levelét Anyeginhez. Engem mondjuk soha nem tudtak meggyőzni a versek bemagolásának hasznosságáról, inkább csak frusztrált, hogy 2 hét múlva el is felejtettem őket.

Sosem értettem, hogyan lehetséges, hogy a mai fiataloknak rövidebb a memóriája, de kiderült, hogy tulajdonképpen nem rosszabb a memóriánk, csak másra vagyunk kondicionálva. Arra, hogy a fontos dolgokat úgyis rutinszerűen beírjuk a naptárba, a telefon memóriájába, vagy a számítógépes órarendünkbe – majd valami csipogás figyelmeztet minket arra, mit is kell éppen csinálnunk. Másrészt pedig soha korábban nem látott és hallott mennyiségű információ ömlik ránk az iskolában, a munkahelyen és a szabadidőnkben egyaránt.

Aki ilyen körülmények közt nő fel és él nap mint nap, annak a memóriája másképp funkcionál, mint a régi szép időkben. A mai életmód egészen egyszerűen másféle működést kíván az emberi memóriától. Az agyunkba áramló rengeteg információ percről percre változik, egyik elavul, a másik hirtelen sürgőssé válik, a harmadik épp most jött emailen, de közben a telefon is a fülünkön lóg. Az agyunkban lévő tudástérkép, amit a memóriánk tartalmaz, folytonos átalakításra, módosításra szorul.

Úgy is elképzelhetjük a dolgot, mintha A Walesi bárdok összes strófáját kellene éppen megtanulnunk, miközben Arany János még dolgozik a művön, hol itt írja át, hol ott javít rajta egy kicsit. Arról már biztosan mindenki hallott, hogy van rövid- és van hosszútávú memóriánk. A rövidtávú memóriát nevezzük most a közérthetőség kedvéért az üzletnek, ahol a forgalom zajlik, a hosszútávút pedig a raktárnak, ahol az árukat tároljuk. Ez az üzlet azonban elég kicsi, egyszerre maximum 7-8 áruval tudunk benne foglalkozni, és azokkal is csak néhány percig. A hátsó raktár ezzel szemben igen-igen hatalmas, ahol az összes beérkező áru – vagyis az életünk során felszedett minden tudás és élmény – helyet kap, és ott is marad örökre. Az egyetlen probléma az, hogy az egyszer elraktározott tudást hogyan lehet erről a tárolóhelyről elővenni?

A kulcs az üzletben van, vagyis a rövidtávú memória működésében, ugyanis semmi nem kerülhet a hosszútávú emlékezetünkbe anélkül, hogy át ne jutott volna a rövidtávú szakaszon. Minden emlékünk, minden információ, amit felidézünk a HTM-ból hívódik elő – mégpedig asszociációk révén. Akkor tudunk bármi régebbi eseményre visszagondolni, ha az aktuális környezetünkben, lelkiállapotunkban van valami – egy szín, egy illat, egy gondolat, egy látvány, egy hang, stb. – amibe kapaszkodva elindulhatunk egy gondolatlánc mentén, hogy több állomáson keresztül eljussunk a keresett emlékhez. Ezért van az, hogy minél közelebb van egy esemény az időben, annál könnyebb rá emlékezni, hiszen a körülöttünk lévő világ tele van az arra asszociációt nyújtó dolgokkal, így a memórialánc szépen és könnyen elvezet hozzá.

Pszichológusok ezért azt javasolják, hogy ha valamit biztosan meg akarunk őrizni az emlékezetünkben, akkor minél többrétűbb asszociációba csomagoljuk be. A jó memória tehát tulajdonképpen a helyes információfeldolgozást jelenti. A legfontosabb memóriaépítési technikákban semmi hókusz-pókusz nincs, csak talán nem gyakoroljuk őket elég tudatosan. Ha fontos az információ figyeljünk oda rá, ne csináljunk semmi mást párhuzamosan, és próbáljuk megérteni, értelmezni. Nem véletlen, hogy a kémiát például soha nem tudtam megtanulni: nem értettem, pusztán bemagoltam, az agyam semmihez nem tudta kötni az üres információkat, ki is hullott a fejemből nagyon gyorsan.

„Ismétlés a tudás anyja.” – szól a bölcs közmondás, és nagyon igaz. A memorizálás fázisában hangosan ismételgessük az anyagot, így könnyebben beépül az agyunkba. Az információkat próbáljuk csoportosítani és kiemelni a lényeget. Ha mondjuk egy számsort kell megjegyeznünk, bontsuk háromjegyű számjegyekre, az összetartozó nagyobb adagokat jobban tudja a memória kezelni. A lényeg kiszűrésével pedig csökkentjük a megjegyzendő információ mennyiségét.

Más érdekes módszerekkel is becsaphatjuk az agyunkat: igyekezzünk az anyaghoz valamilyen képet vagy dallamot kapcsolni gondolatban, tanulás közben ritmusosan járkáljunk fel-alá, miközben ismételgetjük a szöveget. Amikor aztán elő kell hívni a tárolt információt, és nem a fent felsorolt tudatos technikákkal jutattuk azt az agyunkban, gyakran bajban vagyunk. Minél jobban erőltetjük a gondolatainkat, annál távolabbra sodródik az emlék. Ilyenkor jobb hagyni elkalandozni az elménket általánosabb területekre: mit fogunk venni a közértben, hová megyünk a hétvégén, stb. Így gyakran teljesen véletlenül belebotlunk egy gondolatszálba, ami visszavezet ahhoz, amit kerestünk. Nem meglepő módon ezek az eszünkbe jutások gyakran álmunkban történnek, amikor a tudatalattink is működésbe lép, és sokkal szabadabban áramlanak a gondolatok, asszociációk az agyunkban.

 
NOE


A képre kattintva eljutsz a www.noe.hu-ra

 
Bannerek 

 
Kiskunhalas
 
 
naptár
2018. Május
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Nulla Hulladék
 
 
Zöld sarok
 
Számláló
Indulás: 2006-03-12
 

Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!    *****    Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND